Edebiyat Bilimleri 2. Sayı, Yaz 2022

TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİ PROGRAMINA UYGUN DİJİTAL HİKÂYE VE ETKİNLİK ÖNERİSİ: A1 DÜZEYİ

Sena KIZILCAKAYA
Sena Kızılcakaya, "Türkçeni̇n Yabancı Di̇l Olarak Öğreti̇mi̇ Programına Uygun Di̇ji̇tal Hi̇kaye Ve Etki̇nli̇k Öneri̇si̇: A1 Düzeyi̇", Edebiyat Bilimleri 2. Sayı, Yaz 2022

PDF

Makale Özeti
Türkçenin yabancı dil olarak öğretimine yönelik ilgi farklı yaş gruplarında, hem yurt içinde hem de yurt dışında artmaktadır. Öğreniciler Türkçeyi hem örgün hem uzaktan eğitimle öğrenmektedirler. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenicilerin öğrenme süreçlerinde dijital materyallere olan ihtiyaçları ve talepleri gözlemlenmektedir. Buradan hareketle bu çalışma ile hem uzaktan hem de örgün olarak Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenicilerin okul ya da dijital ortamda gördükleri Türkçe öğrenme eksikliğini gidermek ve öğrenmelerini pekiştirmek amaçlanmıştır. Bunun için alternatif okuma ve dinleme metinleriyle dijital materyaller üretilmiş ve bu dijital materyallere yönelik bir etkinlik önerisi sunulmuştur. Bu dijital hikayelerin nasıl kullanılacağına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Dijital hikayede kullanılan metinler Türkiye Maarif Vakfı’nın hazırlamış olduğu Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programında bulunan tema, kazanım ve dil yapıları dikkate alınarak ilköğretim II. kademe (ortaokul) (11-14 yaş grubu) hedeflenerek hazırlanmıştır. Araştırmada A1 seviyesinde metinler oluşturulmuştur. Yazılan hikayeler, uzman görüşüne sunulmuş ve dijital hikayeler oluşturulmuştur. Oluşturulan dijital hikayeler uzman görüşüne sunulmuş ve onay alınmıştır.
Anahtar Kelimeler
Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi, dijital hikaye, A1, dinleme metinleri, okuma metinleri
Kaynakça
Arslan Mustafa, Adem Ergin. “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Görsel Ve İşitsel Araçların Etkin Kullanımı”, Dil Dergisi 147 (2010): 63-86.
Barın Erol. Yabancılara Türkçe öğretiminde ilkeler. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD) 1 (2004): 19-30.
Çokyaman Murat, Mustafa Çelebi. Yabancı dil öğretiminde dijital hikaye anlatımının (DHA) akademik başarıya etkisi”, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 22.2 (2021): 994-1035.
Kabaran Güler Göçen, Halit Karalar, Bilge Aslan Altan, Sedat Altıntaş. Sınıf Öğretmeni ve Sınıf Öğretmeni Adayları Dijital Öykü Atölyesinde, Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi 8.1 (2019): 235-257.
Kalfa, Mahir. Yabancılara Türkçe Öğretiminde Temel Düzeydeki Öğrencilerin Eğitsel Oyunlarla Yazma Becerilerinin Geliştirilmesi, Hacettepe University Journal of Turkish Studies/HÜTAD Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Arastirmalari Dergisi 20 (2014).
Karababa Z. Canan Candaş. Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi ve Karşılaşılan Sorunlar”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 42.2 (2009): 265-277.
Karalök, Feyza Senem. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dijital Öykü Kullanımının Okuma Motivasyonuna Etkisi” Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2020
Karataş Serçin, Şeyma Büşra Bozkurt, Kevser Hava. Tarih Öğretmeni Adaylarının Öğretim Ortamlarında Dijital Hikaye Anlatımı Etkinliğinin Kullanımına Yönelik Görüşleri, International Journal of Human Sciences 13.1 (2016): 500-509.
Kurudayıoğlu, Mehmet, Mazhar Bal. Ana dili eğitiminde dijital hikaye anlatımlarının kullanımı, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 28 (2014): 74-95.
Küngerü, Ayhan. Bir ifade aracı olarak dijital öykü anlatımı, Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi 1.2 (2016): 33-45.
Melanlıoğlu Deniz (2021) Türkçenin Yabanı Dil Olarak Öğretiminde Gizil Güç: Tutumlar, Kesit Yayınları, İstanbul
Melanlıoğlu, Deniz. Kardeş veya yük: mülteci çocuk kahramanların bakış açısıyla kültürlerarası etkileşim, Rumelide Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi 20 (2020): 95-115.
Orhan Kaya. “Yabancı Dil Öğretiminde (Almanca) Dijital Hikye Anlatım Yönteminin Araştırılması: Lise Öğrencileriyle Eylem Araştırması” Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, 2014
Özerbaş Mehmet Arif, Yasin Öztürk. Türkçe Dersinde Dijital Hikaye Kullanımının Akademik Başarı, Motivasyon Ve Kalıcılık Üzerinde Etkisi, TÜBAV Bilim Dergisi 10.2 (2017): 102-110.
Şimşek, Burcu, Yasemin Koçak Usluel, Hatice Çıralı Sarıca. Türkiye’de Eğitsel Bağlamda Dijital Hikaye Anlatımı Konusuna Eleştirel Bir Yaklaşım, Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 8.1 (2018): 158-186.
Tabak, Gürkan. “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Dijital Öykü Kullanımı” Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, 2017
Tatlı, Zeynep, Dilara Arzugül Aksoy. Yabancı dil konuşma eğitiminde dijital öykü kullanımı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 45.45 (2017): 137-152
Türkiye Maarif Vakfı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı, İstanbul, 2020

Edebiyat Bilimleri Dergisi

Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ), Kesit Yayınları tarafından yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ), uluslararası yayın standartlarına uygun ve nitelikli makaleler, derlemeler, tenkitler ve kitap tanıtımları yayınlayarak bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ) dil, edebiyat, dil bilimi, halk bilimi, kültürel çalışmalar, çeviri bilimi, Türkçe ve edebiyat eğitimi, Doğu ve Batı filolojileri vs. alanlarda yapılmış bilimsel çalışmaları yayınlar.

İletişim Bilgileri

Adres

Hobyar Mah Ankara Cad no 15 /1 FATİH İSTANBUL

Kesit Yayınları

0212 511 68 28 - 0212 512 56 33

Bilgilendirme için

CopyRight 2022 www.edebiyatbilim.com Sitenin bütün hakları saklıdır.