Edebiyat Bilimleri 4. Sayı, Yaz 2023

TÜRKÇE ÖĞRENEN YABANCI ÖĞRENCİLERİN DERS SÜRECİNDE KULLANDIKLARI İLETİŞİMSEL İŞLEVLER: B1 DÜZEYİ

Meryem Olcay
Meryem Olcay, "Türkçe Öğrenen Yabancı Öğrenci̇leri̇n Ders Süreci̇nde Kullandıkları İleti̇şi̇msel İşlevler: B1 Düzeyi̇", Edebiyat Bilimleri 4. Sayı, Yaz 2023

PDF

Makale Özeti
Yabancı dil öğretimine verilen önem arttıkça geliştirilen yöntemler de o denli çoğalmıştır. Geliştirilen bu yöntemler ve yaklaşımlar ortaya çıktığı çağın dinamiklerine göre şekillenirken zamanla Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni’nin (D-AOBM) de etkisiyle dil öğretiminde iletişimsel yaklaşımın ve buna bağlı olarak iletişimsel işlevlerin ehemmiyeti ön plana çıkmaya başlamıştır. Bir dilin en temel amacı olan iletişim, insanlar arası etkileşim esnasında çeşitli amaçlarla kurulur. Çünkü ağızdan çıkan her bir kelime, kelime grubu ve cümleler bir hedef doğrultusunda söylenir. Bu amaçlar da iletişimsel işlevleri gerekli kılar. Dil öğretiminde öğrenicilerin öğrenme sürecini verimli geçirmesi ve dil öğrenimini uygulamalı olarak gerçekleştirebilmesi için işlevler önem arz eder. Bu kapsamda, bu çalışmada Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı Ortaöğretim B1 İletişimsel İşlevler izlencesi temel alınarak B1 düzeyindeki öğrenicilerin ders süresince kullandıkları iletişimsel işlevler tespit edilmiştir. Çalışma, nitel veri toplama yöntemlerinden gözlem tekniğiyle yapılmıştır. Desen olarak ise durum çalışması esas alınmıştır. Gözlem, 8 saatlik bir dersi kapsamaktadır ve veriler ses kaydı ile alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında toplamda 59 olan dil işlevlerinden 32’sinin derste kullanıldığı, 27’sinin ise kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra izlencede bulunmayan ama öğrenicilerin kullandığı işlevler de belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Dil İşlevleri, İletişimsel Yaklaşım, Öğretim Programı
Kaynakça
Altunbay, M. (2017). Türkçe Öğretim Programlarında Bilimsel Süreç Becerisi Olarak “Gözlem”. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 5(4), 823-836.
Balcı, M. & Melanlıoğlu, D. (2020). “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı” Üzerine. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 10(2), 173-198.
Çangal, Ö. (2013). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dil İhtiyaç Analizi: Bosna-Hersek Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.
Çekici, Y.E. (2021). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Açısından Dil İşlevleri. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Demircan, Ö. (2013). Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri. İstanbul: Der Yayınları.
Deniz, K. & Çekici, Y.E. (2019). Dil İşlevleri Açısından Türkçe Öğreniyorum Ders Kitabı. Turkish Studies Educational Sicences, 14(6), 3043-3062.
Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi Öğrenim, Öğretim ve Değerlendirme-Tamamlayıcı Cilt (2020). TELC. MEB (Çev.).
Gökçe, A. (2014). Yabancı Dil Öğretiminde İhtiyaç Analizi Uygulaması: Turizm Ön Lisans Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
Gün, M. (2018). İletişimsel Yöntem ( Communicative Method). Yabancılar Türkçe Öğretimi El Kitabı. Ankara: Grafiker Yayınları.
Güneş, F. (2011). Dil Öğretim Yaklaşımları ve Türkçe Öğretimindeki Yeri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8(15), 123-148.
Güneş, F. (2018). Dil Öğretimi ve Temel Dil Yaklaşımları. M. Durmuş & A. Okur (Ed.), Yabancılara Türkçe Öğretimi El Kitabı (37-48). Ankara: Grafiker Yayınları.
Hashim, F. (2006). Language Immersion for Low Proficiency ESL Learners: The ALEMAC Project. The Reading Matrix, 6.
Hengirmen, M. (1993). Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri. Ankara: Engin Yayınevi.
İpek, S., & Çelik, N. (2019). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dil İhtiyaç Analizi: Polonya Örneği. Aydın TÖMER Dergisi, 4(2), 101-136.
Lochana, M. & Deb, G. (2006) Task Based Teaching: Learning English without Tears. The Asian EFL Journal Quarterly, 8(3) Special Conference Proceedings Volume: Task-based Learning in the Asian Context.
Metin, O. & Ünal, Ş. (2022). İçerik Analizi Tekniği: İletişim Bilimlerinde ve Sosyolojide Doktora Tezlerinde Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, AÜSBD Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Özel Sayısı, 273-294.
Ruso, N. (2007). The Influence of Task Based Learning on EFL Classrooms. Eastern Mediterranean University Turkish Republic of Northern Cyprus. Retrieved from http://www.asian-efl-journal.com/pta_February_2007_tr.pdf
Sönmez, Ö. (2021). Yabancı Dil Öğretiminde İletişimsel ve Eylem Odaklı Yaklaşımın İlkelerine Karşılaştırmalı Bir Bakış: “Reflets” ve “Tendances” Örneği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 12(1), 35-53.
YDTÖP (2019). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı. İstanbul: TMV Yayınları.
Yolcu, M. (2002). Yabancı Dil Öğrenimi. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi II, 3, 9-74.

Edebiyat Bilimleri Dergisi

Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ), Kesit Yayınları tarafından yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ), uluslararası yayın standartlarına uygun ve nitelikli makaleler, derlemeler, tenkitler ve kitap tanıtımları yayınlayarak bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ) dil, edebiyat, dil bilimi, halk bilimi, kültürel çalışmalar, çeviri bilimi, Türkçe ve edebiyat eğitimi, Doğu ve Batı filolojileri vs. alanlarda yapılmış bilimsel çalışmaları yayınlar.

İletişim Bilgileri

Adres

Hobyar Mah Ankara Cad no 15 /1 FATİH İSTANBUL

Kesit Yayınları

0212 511 68 28 - 0212 512 56 33

Bilgilendirme için

CopyRight 2022 www.edebiyatbilim.com Sitenin bütün hakları saklıdır.